Moda & ljepota

Lezbejke su pod manjim pritiskom posedovanja "savršenog tela" nego što su to strejt i biseksualne žene. Ovo je rezultat najnovijeg istraživanja predstavljenog 15.07.2009 u publikaciji Britanskog psihološkog društva.

bodyStudija je uključivala 472 žene i jedan od zaključaka je da heteroseksualne žene osećaju veći pritisak u vezi sopstvenog izgleda u odnosu na lezbejke i biseksualne žene.. Lezbejke su internalizovale ideje o privlačnosti, bar one socijalno poželjne, u mnogo manjoj meri nego što su to činile preostale dve grupacije žena.

Žene su ispitivane i o navikama vezanim za ishranu, kao i nivoima zadovoljstva sopstvenim telom, ali značajna razlika između lezbejki, biseksualnih i heteroseksualnih žena nije pronađena.

"Rezultati su iznenađujući", izjavila je Karolina Haksli, koja je i sprovela istraživanje.

"Obzirom da su heteroseksualne žene pod većim uticajem medija, uticajniji je socijalni pritisak koji potiče od okruženja i veći je stepen internalizovanja socijalnih ideja privlačnosti, bilo je za očekivati postojanje razlika između nivoa zadovoljstva sopstevenim telom i navikama ishrane između ove tri grupe, ali to nismo dokazali".

"Jedno moguće objašnjenje jeste da su lezbejke suočene sa nekom drugom vrstom pritisaka koje u ovom istraživanju nisu uzete u obzir, a njihov rezultat je izjednačavanje svih žena u studiji".