Putovanja

Prema procjenama, ove ljetne turisticke sezone u Hrvatsku ce doci gotovo pola milijuna istospolno orijentiranjih turista koji se osjecaju dobrodošli


Hrvatska ima 30 plaža i 19 barova koji su gay friendly

Je li Hrvatska gay destinacija ili nije? Rasprava o tome više nije potrebna, ona to sigurno jest. U Hrvatskoj je, naime, prema mišljenju LGBT populacije, najmanje pet posto gostiju u turističkoj sezoni gay orijentirano, što u brojkama iznosi 400 tisuća.
Unatoč tako zavidnoj brojci, nijedna turistička agencija ili zajednica do sada nije za Hrvatsku izdala gay vodič, kakvih se u metropolama poput Pariza, Berlina ili Beèa može naći u svakom hotelu. U Hrvatskoj je, ipak, na internetskim stranicama www.gay.hr objavljena precizna karta iz koje se može vidjeti da u Hrvatskoj postoji najmanje 26 gradova u kojima je homoseksualna populacija dobrodošla. Osim gradova od sjevera do juga Hrvatske, na karti je ucrtano i preko 30 gay friendly plaža uzduž obale i po otocima, 19 barova i noćnih klubova preporučeni su kao gay okupljališta, a kao gay welcome.mjesta prepoznato je nekoliko sauna i Internet klubova.
Da postoji populacija zainteresirana za okupljanje na takvim mjestima, pokazuju najave otvaranja ekskluzivnog kluba namijenjenog gay populaciji iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Grčke i Amerike u Lovranu na čak 1000 četvornih metara, te gay bara u centru Rovinja.

Rovinj - top destinacija

Nedavna objava imenika s telefonskim kontaktima i podacima 800-tinjak osoba gay orijentacije, među kojima se pojavljuju i imena nekih osoba iz javnog života Hrvatske, još je jedan od pokazatelja da se gay scena sve više prisutna u Hrvatskoj.
A sudeći prema karti, ljetne top-destinacije gay populacije u Hrvatskoj su poluotok Istra i sjeverni Jadran, sa čak 20 plaža. Nakon što je 1977. godine dekriminalizirana homoseksualnost, najveće i najpopularnije okupljalište gay populacije postao je nudistički kamp Monsena u Rovinju. "Svake godine iz cijelog svijeta u taj grad dolaze stotine homoseksualaca žednih toplog sunca. Mnogi homoseksualci dolaze u sjeverni dio kampa, najbliže plaži, pogotovo tijekom srpnja i kolovoza," piše autor karte, a zainteresiranima daje precizne upute kako doći do gay točaka.

Hvar - hrvatski Mykonos

U Poreču se nalaze dvije gay plaže, Porat i Bijela uvala, a u selu Funtana može se naći povoljan smještaj za 12 eura po osobi. Hotel Pula također je ocijenjen kao gay friendly, a barovi koji se obilaze na Kvarneru su Monokini i La Habanna Club u Opatiji, River Pub i Fun Academy u Rijeci te Celestina na otoku Rabu.
Najpoželjnija gay destinacija na srednjem Jadranu svakako je otok Hvar. Šik, pun mladih ljudi i zabavan, homoseksualci su ga prozvali "hrvatski Mvkonos", a svake ga godine sve više pohode bag packersi i globetrottersi, svjetski jet-seteri te čarter gay i lesbian turisti. Na plaži Sveti Jerolim prijateljstva se sklapaju po danu, piše autor karte, a navečer se, iako nije gay klub, druženja nastavljaju u koktel baru Carpe Diem i diskoteci Veneranda.

U srednjoj Dalmaciji, malo konzervativnijoj sredini od Istre, nema puno barova koji se mogu preporučiti kao gay friendly pa se LGBT populacija većinom okuplja na plažama u Makarskoj, Murteru, Šibeniku, Primoštenu, Trogiru, Zadru i Dubrovniku te otoku Pagu. Split je, zaključuje autor karte, prezanimljiv grad da bi se propustio, a homoseksualci su dobrodošli u Getto Club, kojeg su vlasnice lezbijski par, te Klub svjetskih putnika. Diskoteka Metropolis je, preporučuje gay vodič, mjesto na kojem gay treba biti diskretan.
Varaždin, Osijek, Bjelovar, Požega i Slavonski Brod gradovi su sjeverne Hrvatske obilježeni kao gay welcome destinacije. Najviše okupljališta nalazi se u Varaždinu koji, doduše, nema LGBT organizacije, ali ima neslužbenih okupljališta na kojima se okupljaju domaći homoseksualci, dok strani tek prolaze. Barovi Corum, Purgar i kafić Lord mjesta su gdje je moguće susresti LGBT populaciju, a najjača gay točka nalazi se s lijeve strane jezera između Varaždina i Koprivnice, preko puta restorana Aquacity.
U Osijeku Udruga Iskorak organizira homoseksualcima niz događanja, a sve češće se obilazi i Nacionalni park Kopački rit. Smještaj koji se preporučuje u gay vodiču je pansion Crvendać u selu Bilje.

VELIKA OKUPLJALIŠTA HOMOSEKSUALACA SU NUDISTIčKI KAMP MONSENA U ROVINJU l DONEDAVNO OTOK HVAR

Zagreb - najliberalniji

Zagreb nije samo najveći grad, zaključuje autor gay vodiča po Hrvatskoj, on je i centar LGBT populacije.
Najliberalniji grad u Hrvatskoj sjedište je nekoliko organizacija, u njemu se održava gay parada, a niz barova, diskoteka, internet i video klubova, sauna, fitness centara, pa čak i knjižara otvorenih za gay populaciju pokazuju da je Zagreb u potpunosti prihvatio gay kulturu.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da je gay populacija hotelijerima i ugostiteljima poznata kao miroljubiva i dobrostojeća klijentela.

- Hoće li i kada državne institucije shvatiti da Hrvatska treba izdati gay vodič, kao što su ga izdale i sve veće europske metropole? - upitali su se homoseksualci s kojima smo razgovarali.
Budući da se ove turističke sezone očekuje najmanje 400 tisuća LGBT gostiju, a broj bi se mogao i udvostručiti, pitanje homoseksualaca s kojima smo razgovarali èini se opravdanim.

Uskoro izlazi i prvi hrvatski gay vodiè

Aleks Gojšek, autor gay karte, javio se putem emaila i prema njegovom mišljenju, najpopularnija LGBT odredišta u Hrvatskoj su Rovinj, Rab, Split, Hvar i Dubrovnik.
Šteta je, kaže, što u tim gradovima nema službenih LGBT mjesta (barova, klubova i apartmana) pa se LGBT osobe sastaju na tzv. gay plažama, kafićima i barovima koji se smatraju "gay-friendly". Stoga će svoj vodič uskoro objaviti i u hrvatskoj verziji.
Usporedimo li gay scenu u Hrvatskoj s drugim turističkim zemljama u Europi, smatra Gojšek, Hrvatska se nalazi pri dnu. Grčka, Italija, Španjolska, Francuska pa čak i Češka i Madžarska su zbog bolje ponude mnogo privlačnije gay turistima nego Hrvatska. Tako turistički ured u Budimpešti dijeli gay vodiče i posebne LGBT brošure", smatra Gojšek koji zaključuje kako se hrvatska gay scena mijenja, što pokazuju i najave otvaranja dva gay kluba u Istri. Neki turisti su bili diskriminirani ili čak napadnuti zbog svoje seksualne orijentacije, što baca sjenu na Hrvatsku u gay krugovima, poručuje nadalje Gojšek. Kad se u Hrvatskoj govori o "gay turizmu" mnogi misle da se radi o "seks turizmu" no, objašnjava Gojšek, LGBT osobe dolaze u Hrvatsku iz istog razloga kao ostala populacija.


Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2115
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1663
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2069
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6435
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4329
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4335
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1323
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1858
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1932
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5785
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2901
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3745
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a