Glazba

Debut (1993)
01. Human Behaviour
02. Crying
03. Venus As A Boy
04. There's More To Life Than This
05. Like Someone In Love
06. Big Time Sensuality
07. One Day
08. Aeroplane
09. Come To Me
10. Violently Happy
11. The Anchor Song
12. Play Dead

Kada govorimo o ovom albumu moramo imati na umu svu "sebičnost" koju je Björk izrazila njime. Naime ovaj album je i dobio ovo ime ne zbog toga što je njime debitovala na sceni, već zbog toga što predstavlja skup singlova i radova nastalih u 10 godina koji govore ko je to zapravo Björk. Dakle, ako se želite uistinu upoznati lično sa jednom svojevrsnom umetnicom, Debut će vam je najverodostojnije predstaviti.
Tamo gde se pominje komercijalna muzika, nećete nikada čuti za Bjork. Ovaj album joj je podario svu slobogu kreiranja i stvaranja i shodno tome iz same srži komprehencije ludula i slobode izražavanja nastalo je nešto novo, nešto nesvakidašnje. Kontraverznost leži u njenim "ne očekivanjima". Krenula ga je kreirati ne osvrćući se na potraživanja tržišta, da bi on postao jedan od najprodavanijih u njenoj karijeri (prodat u otprilike tri miliona primeraka širom sveta). Prihvatila je album kao izazov, kao nešto što će nadano razbiti monotoniju tadašnje muzičke scene i u tome je uspela.
Iluzorno je pokušavati rečima opisati njene pesme. Mnogi kritičari pokušavali su argumentovati svoje stavove spram ovog albuma, ali uglavnom bezuspešno. Jednostavno, njena muzika je toliko lična i specifična (što svakako ide uz nju) da je pravi izazov napraviti jedan dobar review. Ono što vam najpribližnije review-u možemo dati jesu njene izjave vezane za pojedine pesme sa ovog albuma.


Human Behaviour
Nakon pesme Shugarcubes, predpostavljam da sam umiksovala oslobadanje i strah u ovoj pesmi. Bilo je ocito vec neko vreme da mi se ukus razlikuje od ostalih iz benda. I to je totalno normalno - ne postoji takva stvar kao ispravan ukus. Melodiju za Human Behaviour sam napisala još kao dete. Mnoge melodije sa Debut-a napisala sam kao tinejdžerka i stavila nakon toga postrani zato što sam bila u punk bendu, a pesme koje sam pisala nisu bile punk.Tekst je gotovo prikaz decijeg gledanja na stvari i spot koji sam odradila sa Michel-om Gondry-em temelji se na sacanjima iz detinjstva.
(Record Collector, August 2002)


Play Dead
Upraov sam završila sa pisanjem Debut'a kada su me pitali da uradim ovu pesmu za film 'The Young Americans'. Odgledala sam film i napisala 'Play Dead' na osnovu glavnog lika. Zapravo bilo je zabavno zato što je karakter iz filma patio i prolazio kroz vreme tvrdog razmišljanja, dok sam ja u to vreme bila na vrhuncu srece. Prilicno je bilo oslobadajuce sesti nakon pisanja celog albuma i napisati nešto iz perspektive nekog drugog. Navedeni lik je bio poprilicno sjeban, znate. U filmu on je imao devojku koja je želela da bude srecan i zaljubljen, a on se jednostavno nije mogao na to usredsrediti. To sam bila samo ja koja pokušava da zamisli šta bi on njoj rekao. Stvari koje on zapravo nikada nije rekao njoj u filmu, vec stvari koje bi joj rekao.
(Record Collector, August 2002)

 

Venus As A Boy
Mislim da sam je napisala u dnevnoj sobi na Islandu i pevala je u moj diktafon. Kasnije, totalnim slucajem, preslušavali smo neke zvukove i našla sam ovaj zvuk polomljene flaše. Nije bilo sa namerom, ali je zvucalo fenomenalno. Jedna je od posleednjih pesama snimljena za Debut - album je bio spreman. Ponekad najnepredvivljivija strana mene uradi nekoliko headstands i flicks-flacks onda kada je album dostavlje i iz toga izade najbolja pesma. Govori o odredenoj osobi ali sam uvek bila veoma zaštitnicki nastrojena. Nikada nisam rekla novinarima o kome je pesma, a uvek se postaram da kažem osobama o kojima pišem. Pokazala sam ljudima tekst i zamolila ih da žive sa njim jednu nedelju, kako bih se uverila da se osecaju prijatno.
(Record Collector, August 2002)


Na kraju predlažemo da ako sebe niste potpuno našli u Debut-u, poslušate Homogenic koji je više nego neopisiv. Ali o njemu možda nekom drugom prilikom.
Za više informacija posetite njen oficijalni web site na adresi www.bjork.com


Biografija/Diskografija

Rođena 21. novembra 1965 u Rejkjaviku, Island.
Decembra 1977 izdat je prvi njen album sa nazivom Björk.
U tinejdž godinama bila je u nekolicini bendova kao što su Exodus, Tappi Tíkarrass i Kukl.
1986 dobila je sina Sindri sa mužem Thor Eldon-om.
1986 Björk je aktovala u Juniper Tree.
Novembra 1986 Sykurmolarnir/The Sugarcubes-ov prvi singl je snimljen.
Sugarcubes je napravio 3 studijska albuma i jedan remix album (It's It)

o Maja 1988 Life's Too Good
o Oktobra 1989 Here Today, Tomorrow Next Week!
o Februara 1992 Stick Around For Joy
o Oktobra 1992 It's It

U oktobru 1990 godine Björk u saradnji sa Gudmundar Ingólfssonar prezentuju projekat Gling-Gló.
Novembra 1992 godine raspada se Sugarcubes.
Jula 1993 Björk kreće solo karijeru sa albumom Debut.
Juna 1995 drugi njen album Post je pušten na tržište.
Novembra 1996 izdaje remix album Telegram.
Septembra 1997 Homogenic, treći solo album je snimljen.
Jula 1998 izdata je Sugercubes kompilacija The Great Crossover Potential.
Maja 2000 premijera njenog debitantskog film Dancer in the Dark.
Septembra 2000 izdat je soundtrack filma Dancer in the Dark pod nazivom Selmasongs.
Avgusta 2001 četvrti solo album Vespertine je izdat.
Oktobra 2002 rođena je cerka Björk i Matthew Barney-a.
Novembra 2002 izdate su kompilacije Greatest Hits i Family Tree.