Glazba

Netko je dobro sažeo atmosferu filmskog festivala u Motovunu izrazom - "Hrvatski filmski Woodstock". Filmski program u pet kina s osamneast-sati-dnevnim programom, više od 60 filmova, svakovečernji tulumi i koncerti do jutra, miris istarskog vina i tartufa, deseci tisuća hodočasnika kojima penjanje na 277m nadmorske visine ne predstavlja nikakav problem - samo je jedan dio atmosfere koji se s festivala može prenijeti.

Koncepcijski osmišljen prije četiri godine, zajedničkom inicijativom vodećih ljudi istarske županije, te producenta Borisa T.Matića i redatelja Rajka Grlića, kao direktna kulturno-politička opozicija ondašnjem Tuđmanovu režimu, danas je već etablirani festival koji počiva na principima neprotokolarnosti i alternative, njeguje prvenstveno afirmaciju tzv. malog-velikog filma.
Ove godine, pored glavnog, natjecateljskog programa, festival je ugostio retrospektivu recentnog hongkonškog filma. Također, imali smo prilke pogledati i nekolicinu naslova iz zemalja bivše države - izvrstan "Kruh i mleko" Jana Cvitkoviča (najbolji debitantski film, Venezia 2001.) dobitnik je ujedno na MFF-u i specijalne nagrade međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI; osobna ispovijed Gorana Markovića u "Srbija godine nulte" dobila je i specijalno priznanje žirija MFF; mračan "Apsolutnih 100" Srđana Golubovića ; te meni nekako najdraži, dobitnik nagrade Motovun On-line "Deset minuta" Ahmeda Imamovića , koji je otvorio i ovogodišnji sarajevski filmski festival, o dimenziji vremena koja s različitih mjesta, Rimu i Sarajevu, u isto vrijeme te 1994.g., ubire posve različito iskustvo.
Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je film "Bloody Sunday", redatelja Paula Greengrassa , englesko-irske koprodukcije, o tragičnom pokolju iz 1972. u Derryju u Sjevernoj Irskoj, kada su engleski specijalci ubili 13 a ranili 14 katoličkih prosvjednika.
I na kraju spomenut ću hvalevrijednu 3Z/3F retrospektivu (Zaboravljeni, Zabranjeni, Zajebani/ Forgotten, Forbidden, Fucked) riječima umjetničkog direktora Rajka Grlića - "napravljena u počast onima koji su, zato jer su drugačiji, na svojoj koži osjetili rezultate jezika mržnje, netolerancije, uskogrudnosti, ksenofobije; u počast svima onima kojima je zbog nacionalnih, religijskih, seksualnih, fizičkih, rasnih ili političkih razloga nanijeta nepravda. U svijetu, koji sve lakše zaboravlja i sve teže pamti, ovo će biti naš skromni prilog u borbi protiv opake bolesti zvane amnezija."
Eto, kratki passage kroz četvrti MFF; nadam se da će ujedno biti i mamac svima onima koji ga još nisu doživjeli.

Y TU MAMA TAMBIEN (I tvoja mama također)
Redatelj Alfonso Cuarón
Scenarij: Alfonso & Carlos Cuarón
Uloge: Maribel Verdú, Gael Garcia Bernal, Diego Luna

Venezia 2001. - najbolji scenarij, nagrada Marcello Mastroianni (Gael Garcia Bernal/Diego Luna).

Da smo mi slabi poznavatelji inače izvrsne meksičke kinematografije, dokazali smo si još prošle godine kada je u našim kinima (opet nakon motovunske premijere) protutnjao snažan i realističan AMORES PERROS (Pasja ljubav) redatelja A.G. Inárritu, ostavivši nas bez daha.

Y TU MAMA TAMBIEN, prikazan prve večeri festivala, nije ni blizu tako brz i nasilan. Isti, čak dapače, teče sporo, presporo i linearno, bez ikakve naznake zapleta. I s AMORES PERROS dijeli samo još jednu sitnu nijansu, izvrsnog glavnog glumca - G.G.Bernala. I kad se već polako iscrpiš gledajući neinventivnu adrenalinsku kvazi-pustolovinu , posljednjih 15-tak minuta donose i zaplet i kulminaciju i rasplet. Čak i neku vrst katarze.

Najbolji prijatelji, Julio (Bernal) i Tenoch (Luna) stariji su teenageri, različitih socijalnih backgrounda, koji na jednoj zabavi Tenochovih uper-class roditelja upoznaju privlačnu i desetak godina stariju Luisu (Verdú). U svom smionom i infantilnom snubljenju, oni je pozivaju na izlet na najljepšu plažu koju si može zamisliti - "Boca del Cielo" (Usta Neba), naravno ne znajući pri tom da li ista uopće postoji...
Tako naime počinje road priča ovih troje ljudi, čiji će događaji obilježiti pogotovo živote dvaju mladića.

Film većim dijelom donosi opis mladosti koja bezglavo srlja opijajući se pri tom sexom, kako kroz direktno upražnjavanje, ili samo kroz njegovo (vrlo plitko) verbaliziranje , na onaj način koji niti mogu a niti znaju podnijeti.
Dobro snimljene scene ronilačkog nadmetanja dvaju mladića u bazenu već s početka priče samo je simbolika njihove mužjačke konkurentnosti i izdržljivosti; dok se kasnije isto rivalstvo gonjeno bijesom i mukom ne ponovi u zapuštenom bazenu mutne vode, kada je njihovo prijateljstvo već bilo načeto nepovjerenjem i izdajom.
Pored toga što film prvenstveno prati tročalnu ekipu, nenametljivo i usputno slikom i pričom naratora mi gledamo današnji Meksiko, gdje-kad pomirljiv, češće nepomirljiv u svojim različitostima (poput Julia i Tenocha).

Izgubiti se u užitku bez odgovornosti - to je izgleda jedini smisao to troje ljudi. Mladci zbog neznanja da je išta drugo i vrijedno življenja. A ona, kako tek s kraja doznajemo, zbog spoznaje skorašnje smrti uslijed zloćudne bolesti.
I tako, jedne tople ljetne noći, nakon sunca, mora i pijeska, i još više tequile i Corrone, malo društvo započelo je zajednički ples, najprije uz zvuke barske glazbe pa do zajedničke erotske igre. Spontano homosexualno iskustvo koje su te noći iskusili Julio i Tenoch bilo je presudno njihovom daljnjem druženju.

Ovo je film o prijateljstvu i njegovim iskušenjima. O pojedinim idealima koje smo sposobni i voljni slijediti. Ali i o onim usputnim sitnicama koje ili obogate ili unesu razdorni nemir.
I uvijek je stvar u našoj prijemčivosti.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2116
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svi 2014 1664
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 2071
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svi 2010 6437
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4330
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4337
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svi 2015 1324
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1862
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1934
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5787
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svi 2010 2901
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3746
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a