Internet

... bez trošenja ili za malo novca

Kad se sjetimo dana kada smo tek nabavili naše računalo i kako je ono nekada radilo. Otvaralo foldere i  programe u trenu, brzo se podizao sistem i još brže gasio a sada je samo sjena nekadašnjeg sebe…

Ako je to slučaj sa Vašim računalom onda je krajnje vrijeme da mu se da adrenalinska injekcija ili bar elektro šok pa da srce počne kucat kao nekad!
Drugim riječima potrebno ga je dovesti u red, a to možemo na dva načina i to hardwarski i softwareski.

Normalno je da svako računalo zastari jer se tehnologija razvija tom brzinom da je pitanje mjeseca kad će nam računalo biti zastarjelo bez obzira što je tek kupljeno. Na žalost ili na sreću to je tako i nije moguće utjecati na to, ali postoji i druga strana priče.

Vremenom nam se operativni sustav računala nakupi kojekakvim smećem i hrpom nepotrebnih podataka i privremenih datoteka koje su posljedice dugogodišnjeg surfanja internetom, instaliranjem kojekakvih shareware i demo programa i igrica, kao i učestalim snimanjem i brisanjem raznoraznih sadržaja n našim diskovima.

Bilo bi dobro i poželjno svakih mjesec-dva napraviti slijedećih nekoliko koraka koji daju vidne rezultate u poboljšanju rada računala:

* Otvoriti Internet Explorer te kliknuti na Tools pa Internet options.
Otvorit će nam se prozor u kojem se nalaze opcije za privremene podatke sa Interneta (Temporary Internet files) kao i opcije za History.
Pod Temporary Internet files je potrebno kliknuti na Delete Cookies i Delete files (i odabrati opciju Delete all offline content).
Zadnji korak vezan uz Internet je Clear History koji se nalazi na History postavkama.

Ovi koraci će nas osloboditi hrpe nepotrebnih podataka koji se skupe kroz surfanje internetom i koji nam nisu potrebni osim možda Cookies koji pamte naše lozinke na stranicama poput Balconn-a, ali ne bi nam trebalo biti teško jednom u mjesec ili dva opet upisati lozinku.

* Otvoriti My Computer te kliknuti desnim gumbom miša na hard disk obično sa  kompjuteru) te kliknuti na Properties. Kad nam se otvori novi prozor potrebno je kliknuti na Disk cleanup, nakon čega nam se otvori mali prozorčić koji skenira za nepotrebne podatke i to potraje 10 do 15 minuta (možda manje a možda i duže, ovisno o pojedinom računalu) i nakon skeniranja otvori novi prozor u kojem nam pokaže što je pronašao (obično su to: Downloaded Program Files, Temporary Internet Files, Offline Web Pages, Office Setup Files, Recycle Bin, Temporary files, WebClient/Published Temporary Files, Compressed old files, Catalog files for the Content Indexer. Ukoliko imate i neke koji nisu na ovoj listi ili nemate neke s ove liste normalno je!). Potrebno je označiti sve prazne kvadratiće ispred navedenih stavki i kliknuti na Yes.

Ovaj postupak će nam osloboditi mnogo prostora na disku od nepotrebnih podataka i vidno poboljšati rad računala.

* Ponoviti postupak druge stavke My Computer, pa Properties, kliknemo gore na drugi tab pod nazivom Tools. Kada se otvore opcije nakon klika potrebno je kliknuti Defragment Now…, i kad se otvori novi prozor kliknuti na Defragment. Nakon to završi sa procesom samo zatvoriti sve prozore i resetirati računalo.

Ovaj proces traje po nekoliko sati te ga ne treba često izvoditi ali je vrlo koristan jer napravi reda na diskovima, odnosno podatke posloži tako da nema nepotrebnih praznina pa je samim time dostupnost informacijama i brzina njihovog pronalaženja i čitanja mnogo brža nego prije.

Na navede načine računalo dovodimo do stanja u kakvom je bilo kad je bilo novo odnosno kupljeno sa izuzetkom da još uvijek imamo sve što smo stavili tokom vremena u računalo.

Postoje i programi poput Tweek XP i sličnih koji se bave podešavanjem operativnog sustava i barataju opcijama računala i operativnog sustava koje manje-više nisu dostupne na normalan način, ali se preporučaju naprednim korisnicima pa oni koji se takvima smatraju samo naprijed!

Za razliku od gore navedenih softwareskih zahvata postoji i hardwareski način da se računalu poboljša rad odnosno da se unaprijedi no to košta.

Znatno bolji rezultati se dobivaju povećavanjem radne memorije – RAM-a, dodavanjem dodatnog diska većeg kapaciteta i bržeg rada, zamjenom za bolju grafičku karticu, naravno sve u skladu sa željama i potrebama.

Ukoliko birate ovakav način najbolje je da odete do onoga tko vam je prodao računalo i iznesete mu svoje želje pa će vam oni za nekoliko minuta ugraditi što god želite u vaše staro računalo.

Ipak što god radili sa starim računalom ono i dalje ostaje staro pa treba dvaput promisliti o isplativosti i alternativnim opcijama poput kupnje novog računala!

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1924
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1514
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1895
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6228
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4131
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4194
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1182
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1696
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1763
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5572
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2733
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3590
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Lezvezarije Gilde M.

 

Izložba Tine Antolić

Pogled s BaLConn-a