Bloqueer

Sve dok se ne dogodi tragičan događaj većina će vasnika pasa reći; meni se ne može dogoditi da izgubim psa. Svako od nas je uvjeren da nas naši psi slušaju, da se ne odvajaju od nas. Ima pasa koji, sve zbog straha vlasnika da ne budu izgubljeni, provode život u šetnjama na uzici ali ipak sigurnosti da će naš pas uvijek biti uz nas jednostavno nema. To nam govori velik broj izgubljenih pasa i neutješnih vlasnika
.
Psi se mogu izgubiti, itekako.

Ako imate nekastriranog mužjaka dovoljna je jedna kuja u tjeranju i stopostotna sigurnost da vaš pas uvijek ostaje uz vas pada na nekih pedesetak posto – i to samo ako je vaš pas vrlo dobro odgojen. Činjenica je da psi imaju svoje nagone i da ih vole slijediti. Nažalost, ovo je samo jedan od primjera kako se lako pas može izgubiti, ali razgovarajmo radije o tome što nam je činiti da to spriječimo i što možemo učiniti kada se pas već izgubio.

Neki od pasa koji se izgube sami pronađu put kući. To su mahom oni psi koji se izgube na poznatom području. No ponekad se psi izgube tamo gdje nema poznatih mirisa i gdje su sve ulice nepoznate a na livadama se skupljaju neke njuške koje našem psu nisu poznate.

Porazgovarajmo malo o tome što možemo učiniti da se naš pas, ako se izgubi, što prije vrati svome domu.

 1.      mikročipiranje i  markice

Čipirajte svog psa.

Čak i ako zanemarimo zakon koji nalaže da se svaki pas čipira svaki bi savjesni vlasnik sa zadovoljstvom trebao čipirati svoga ljubimca. Razlog tome je to što je mikročipiranje najjednostavniji način preko kojeg će vas pronaći nalaznik psa. Mikročipiranje je ne pretjerano bolan proces u kojem se ljubimcu injekcijom uvede mikročip pod kožu. Izgubi li se pas, dovoljan će biti jedan klik čipočitača i dva telefonska poziva da se pas vrati u vaše sigurne ruke. Kada je pas čipiran on ima svoj jedinstveni broj koji se nalazi u bazi podataka a odmah pored njega i vaši podaci.

Čipiranje je i dobro osiguranje protiv krađe; svaki veterinar može provjeriti kome pas, koji je u njegovoj ambulanti, pripada.

Preko markice cijepljenja se gotovo jednako lako može pronaći vlasnik (u ovom slučaju osobno vi) ako pas ima sreću pa nije izgubio (ili mu je možda ukradena) ogrlicu zajedno sa markicom.

 2.      medaljoni

Sigurno ste primijetili da neki psi na ogrlici imaju nešto nalik ampulici ili sićušnom burencetu ili šejkeru za koktele. Ima ih u metalnim i u plastičnim varijantama, a unutra se nalazi maleni papirić predviđen da se na njega napiše ime, prezime, adresa i broj telefona vlasnika te, eventualno, ime psa. Prednosti medaljona su očite a nedostaci su mu jednaki kao i kod markice. Tko nam može garantirati da će ogrlica ostati na vratu voljene nam životinje?

 3.      slikajte psa

Ukoliko vam se pas izgubi njegova će vam slika biti jako potrebna; za oglas u Info Centru i za oglase koje ćete sami izraditi.

Većina vlasnika pasa ima mnoge njegove fotografije ali to su mahom fotke gdje se psić igra ili trči ili radi neku drugu simpatičnu stvar. Neka naša galerija ima i nekoliko fotografija naše dragocjene zvijerčice na kojoj se dobro vidi kako izgleda.

Najbolje fotografije su one koje su slikane tako da se sjednemo ili legnemo na pod i slikamo psa iz njegove visine. Slikamo li ga stojeći izvrsno će se vidjeti njegova leđa, ali ne i ona simpatična bijela flekica ispred prednje noge po kojoj je tako prepoznatljiv.

 

Zamislimo sad, na trenutak, najgoru moguću varijantu; pas nam se izgubio (ili mi njemu, ovisi sa čije strane gledamo), nije čipiran, nema ogrlicu, izgubljen je u nepoznatom dijelu grada – ili čak, noćne li more, u drugom gradu.

 

1.      Šetajte naseljem gdje je pas nestao a nakon toga obiđite i nekoliko susjednih naselja. Ni bicikl nije loša ideja, sa njime ste brži, i veća je šansa da se na obostranu sreću prije nađete.

2.      Svaki kvart ima ''pasje livade''. Svakako ih obiđite i raspitajte se kod šetača pasa da li su vidjeli vašeg ljubimca. Većina ljudi koji i sami imaju pse gleda druge pse i pamti ih tako da je pomoć drugih vlasnika pasa poprilično velika.

3.      Nazovite besplatni telefon Info Centra za kućne ljubimce 060 44 55 66 i prijavite nestanak. Imate li sreće već je netko pronašao vašeg ljubimca i prijavio nađenog psa. U idealnom bi svijetu svaki vlasnik koji je izgubio psa nazvao Info Centar, baš kao i svaki nalaznik. Tada bi se svi izgubljeni psi vraćali kući brzinom njihove želje da se vrate!

4.      Sjednite za računalo i postavite oglase na svim forumima o kućnim ljubimcima, forumima svih udruga i u ponekom oglasniku. Dok se bavite time napravite svoj vlastiti oglas koji ćete kasnije lijepiti po stupovima u okolici. Oglas ne treba biti opširan; dovoljno je napisati da je pas izgubljen, na kojem području, staviti njegovu sliku (ako je kojim slučajem nemate onda ga dobro opišite)

5.      Nazovite radio stanice (Radio Sljeme i Radio 101 će vam rado izaći u susret no svakako nazovite i lokalnu radio stanicu te ostale stanice koje se često slušaju u vašoj okolici) i zamolite ih da objave da ste izgubili ljubimca i da ga tražite. Ukratko ga opišite, ne zaboravite spomenuti detaljčić po kojem svako može prepoznati vašeg psa i ne zaboravite napomenuti gdje se pas izgubio.

6.      Utorkom od 17 do 17.30 ispred južnog ulaza na Velesajam (odmah tamo kod blagajni) snimaju se životinje koje se poklanjaju. Ponesite sliku i zamolite ih da je objave, zajedno sa vašim brojem telefona. Čak i ako eventualni nalaznik ne gleda «Kućne Ljubimce» postoje šanse da neki susjed, prijatelj ili poznanik prepozna novog psa u kvartu. Možda vam se javi. Možda ste odmah za korak bliži ponovnom susretu sa vašim psićem.

Puno sreće!

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1964
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1542
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1944
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6273
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4160
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4225
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1215
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1730
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1796
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5608
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2758
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3625
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a