Lezvezarije Gilde M.

Dominic je kolega iz redakcije koji je počeo raditi negdje u isto vrijeme kad i ja. Mlad, drag, pričljiv, vedar, besprijekoran u poslu. Živi u kući na periferiji sa ženom i sinom. Ima neodoljivog beaglea Tota i radionicu u kojoj se bavi maketarskim hobijem. Svakih četiri-pet mjeseci pozove prijatelje na roštilj ili piće.

februar

Već oko sedam počeli smo da dolazimo. Najčešće bi se okupila ista ekipa, nas petnaestak. Bilo je susreta koji bi se završavali neviđenim tulumom a ponekad bismo samo posjedali i iz njegove kolekcije gledali stare trake i slajdove, uz poneki duhoviti komentar. Spontanost bi osigurala da bez obzira na razvoj večeri to budu ugodni sati koji su nam svima pričinjavali zadovoljstvo. Ovaj put se već osjećao puls koji vodi u burniju noć, a i gosti su još uvijek pristizali. Dominicov dijapazon poznanika je bio šarolik i to mi je prijalo. Motala sam se od jedne do druge grupe ljudi, od zastakljenog trijema do velike dnevne sobe, od bara do vrta da dozovem Tota i dam mu kreker.
Naslonjena na dovratak, lagano cupkajući, ispratila sam pogledom dvije klinke koje su upravo ušle. Uprkos tome što su bile sitne djelovale su pomalo nezgrapno. Obje su nosile široke pantalone sa džepovima sa strane, dukseve - možda i nekoliko njih jedan preko drugog, planinarske cipele, jedna je nosila kapu poput stare pilotske, druga kačket i dugi šal omotan nekoliko puta oko vrata. Rukavice bez prstiju.  
Veče se zahuktavalo, sve više smo se približavali jedni drugima i njihali uz muziku. Oko ponoći sam prešla onu svoju nevidljivu i samo meni jasnu crtu i valjda iz potrebe da otpustim ventile zaplesala sam ponešena ritmom, najžešće kako sam mogla i osjećala. To se uskoro pretvorilo u solo tačku, ali nije mi bilo važno, više nisam mogla stati. Kada sam stala čula sam aplauz odobravanja. Nasmiješila sam se poznatim licima i pošla popiti još jedno piće. Pored bara su stajale one dvije djevojke. Bliža meni klimnula je i pokazala palac gore. Druga me nije ni pogledala.
Sipala sam i vratila se grupi. Nakon nekog vremena došla sam opet do trijema. Prišla mi je kao furija ona druga klinka koja nije pokazala interes i bez riječi mi tutnula u ruku nekakav papirić, okrenula se i nestala. Pisalo je Cloe i broj telefona. Gurnula sam cedulju u džep. Kad sam se vratila u sobu njih više nije bilo tu. Prošlo je još par sati i društvo je počelo da se osipa.

Nedjelju sam provela što u krevetu, što u kadi, pokušavajući povratiti snagu i svježinu.
Dominica sam u ponedjeljak pozdravila, zahvalila još jednom na dobrom provodu i kao usput ga pitala ko su te dvije simpatične djevojke.
„Sestra moje žene Mary i njena prijateljica Cloe. Njihov svijet je snowboarding, skate i sve što ima sa tim veze. Zanimljivo je to što rade, vrijedilo bi da vidiš. Zvaću te nekom prilikom, ako te zanima.“
„Važi.“
„Inače, otkinule su na tvoj ples.“
„Daaaj...ne govori, zacrveniću se. Pa znaš mene.“
„Ono stvarno nije moglo proći nezapaženo. Vidimo se Gilda.“

Čitavu sedmicu sam bila zatrpana poslom, ali nije mi izlazila iz glave ta mala. Prevrtala sam onu cedulju, tražila još neki znak koji bi mi odgonetnuo njen motiv ali nisam ga nalazila. Pravila sam filmove kako joj treba pomoć, sponzor, novinar, nešto slično. Pomisao da joj treba žena sam odmah isključila, prvo što baš ničim to nije pokazala a i da jeste na vrijeme bih joj stavila do znanja da tu nema mnogo prostora; drugo, nisam mogla zamisliti naš spoj. Šta bih radila sa tom klinkom? Da je vodim na vratolomije?! Da joj onda vidam rane? Ne. Ne.
Prikačila sam cedulju na plutanu tablu iznad radnog stola i naravno da nisam izdržala, nazvala sam je. Kaže na putu je, javiće se ona meni. I bila je od riječi.

Već sljedeći vikend u mom krevetu baškarilo se vižljasto tijelo išarano krilima, ružama, lobanjama, zmajevima, slovima, vukovima...
„Od tih tvojih tetovaža stalno imam utisak da nisi skinula sve sa sebe“ govorim i ljubim joj ramena. Onda dodirujem piercing na pupku. Pa na obrvi.
„Je li bilo bolno?“
„Naravno. Ne trpim iglu na koži...ha ha ha ha.“
„Poljubiću svaki taj ubod, ti mala divljakušo.“ Obuhvatila sam je rukama oko struka. Gurnula me je od sebe.
„Gladna sam. Lezi tu, idem da nam donesem nešto za klopu“, bosa bi otrčala do kuhinje i vraćala se sa coca colom i džinovskim sendvičima čije mrvice su nas kasnije bezdušno bole.
Pričala je o muzici. Ulici. Grafitima. Slobodi. Umiljavala se, pjevala i skakala po sobi kao pravo derište. Nesputana u ljubavi, u seksu. Nesputana u svemu.

Cloe bi ostajala dva-tri dana a onda odlazila na isto toliko. Ona i njena ekipa. U početku mi je to odgovaralo jer sam imala prostora za sebe i posao; mada bi pola radnog vremena provela tako što bih gornjim zubima prevrnula vrh jezika na unutra, priljubila ga uz nepce a onda ga zatvorenih očiju sisala i mislila na sve naše čulne sastanke.

Ubrzo mi se uvukla pod kožu i počela užasno nedostajati svaki dan. Non stop sam uzimala mobitel i gledala ima li ikakve poruke. Pitala sam se gdje li je? Kako je? Šta sad radi?
S kim je? S kim je?
„S kim si Cloe kada nisi tu pored mene?“, ne mogavši se suzdržati,  pitala sam je jednog jutra dok sam joj pružala šolju čaja.
Pogledala me je...spustila strip na stomak i nalaktila se na obje ruke.
„Kako to misliš s kim sam?“
„Znaš kako mislim i ne odgovaraj mi na pitanje jebenim pitanjem!“
„Jesi li to ti ljubomorna? Ne zajebavaj se sa tim, ne podnosim to. Dođi“, pružila je prema meni ruku sa koje mi se cerio vuk.
„Ne zajebavam se. Ne znam ništa o tebi. Napišeš mi dvije poruke za sedam dana. Kad dođeš očekuješ da šenim a tamo se možda karaš ko zna s kim!“ Drhtala sam od nemoći i bijesa. Nisam samu sebe mogla prepoznati. A znala sam da sve radim krivo. Da govorim krivo. Govorim gluposti.
Razrogačila je oči.
„Ti si luda. Ti si Gilda jebeno luda!“ Skočila je kao mačka.
Moja gola šarena mačka.
„Nikad ti nisam nudila što ne mogu dati. Nisam ti ni tražila više od toga. Ako ne možeš podnijeti da živimo ovako ja drugačije neću! Ne pada mi na pamet.“ Zgrabila je majicu.
„I nećeš!“
Otišla sam u kuhinju, spustila šolju, stala pored prozora i ispušila cigaretu. Onda sam se vratila do sobe da joj kažem da je sebična i da se ni malo ne trudi da se ovako ne osjećam. Da joj kažem da možda možemo ipak...
Cloe je obuvala drugu cipelu.
Spustila sam ruke niz tijelo.
„Nisam mislila tako. Znaš da sam u PMS-u. Nervozna sam. Trebaš mi dušo. Molim te.“
„Čekaju me. Javiću ti se.“  
Ostavila je otvorena vrata i strčala niz stepenice.
Zatvorila sam ih polako. Dovukla sam se do sobe, sjela na krevet, pa se izvrnula na bok i sklupčala na još toplom mjestu sa kojeg se digla. To sam radila toliko puta do sad.
Buljila sam u zid. Ovako je najbolje.
Možda ne baš ovako. Ali nekako ovako sigurno.