Umjesto štrikanja

Do kada ćemo šutke prelaziti preko činjenice da se za pravo na različitost u Hrvatskoj bori grupa osoba koja nije u stanju tolerirati niti različitosti unutar same gay zajednice?

Sukob među gay aktivistima Hrvatske, kojem je prethodilo priopćenje grupe potpisnika, članova/ica organizacionog odbora prošlogodišnjeg Zagreb Pridea, a nastavilo se tendencioznim člankom u Globusu pod nazivom "Propast Gay Pridea", te koji je kulminirao pokretanjem rasprava na svim LGBTTQ forumima diljem Hrvatske, ponovo je na površinu izbacio stara i nikada rješena neslaganja između agresivnih "gay jastrebova" kojima su glavni oblik djelovanja medijske manipulacije sa ciljem provociranja sukoba (protiv Crkve, hetero društva, pa čak i ostalih gay aktivista), i umjerenih aktivista koji u okviru raznih projekata, korak po korak senzibiliziraju javnost otvarajući tako više prostora za normalniji život homoseksualaca u ovoj državi.

Forsirajući tezu da je problem ovogodišnjeg neodržavanja Zagreb Pridea potpuni poraz svekolikog gay aktivizma u Hrvatskoj, zahvaljujući kojem se poništavaju svi do sada postignuti rezultati, "gay jastrebovi" po stoti put pokušavaju izmanipulirati neobavještenu gay zajednicu, iznoseći u javnost njihovo viđenje tuđeg djelovanja, u ovom slučaju Iskoraka, a većinom garnirano subjektivnim ocjenama, nepotpunim i prilagođenim informacijama, osobnim animozitetima i frustracijama, ne bi li unutar te zajednice prikupili koji glas potpore.

Indikativno je su sve potpisnice navedenog priopćenja pripadnice uskog vodstva Kontre potpomognute dvojcem Iskorakovih otpadnika, te iako se nigdje u tekstu ne spominje ime te grupe, lako je zaključiti tko je glavni producent navedenog scenarija.

Golgotu istovjetnu ovoj koju sada proživljava Iskorak, prošle godine je proživjela moja malenkost jer se usudila izraziti javno neslaganje sa koncepcijom Zagreb Pridea 2004, kojim je, iza kordona policije, dominirala netolarancija prema hetero zajednici, egocentrizam, egzibicionizam učesnika u programu i diletantizam u procjenama učinaka koji su Prideom postignuti, te njegovim odrazom u javnosti.

Potpuno ista ekipa je onda prozivala mene, kao što to sada radi sa vodećim aktivistima Iskoraka, optužujući nas za egoizam, nedemokratičnost, nemoral i koješta drugo, pokušavajući sebe svrstati na stranu jedinih moralnih i pravovaljanih boraca za gay prava.

No koliko je njihova pravovaljanost doista objektivna pokazuje potpora koju isti uživaju u okviru gay zajednice, a koju nisu uspjeli povećati ni traljavi pokušaji rušenja foruma CroL-a prošle jeseni, istovremeno kada je podignut forum na stranici Kontre, koji se, by the way, ubrzo ugasio jer na njega nitko nije dolazio. Pokušaji, koji su se provodili potpuno istim metodama koje su i sada u opticaju.

A da taj obrazac ponašanja baš i nije slučajnost, pokazuje i pokušaj rušenja BaLConn-a tjedan dana nakon postavljanja te stranice u okviru kojeg se vodila žestoka rasprava na moderatorskom forumu a bila je inicirana od strane dvije potpisnice ovog priopćenja od kojih je jedna bila anonimni provokator sa strane, dok je druga, tada u svojstvu moderatora, doprinosila "muteći vodu" iznutra.

"Princip je isti - sve su ostalo nijanse" rekao bi Balašević.
A ja bih dodala: Ne treba nama u Hrvatskoj ni Gruden, ni I.L. ni Živko Kustić. Njihovi učinci u razvoju homofobije u hrvatskom društvu su ionako marginalni u odnosu na učinke koje po tom pitanju postiže Kontra potpomognuta dvojcem iskorakovih otpadnika.

No, na svu sreću, poput CroL-a i BaLConn-a, i Iskorak će iz ovoga sukoba nesumnjivo izvući pozitivne posljedice.
Odbacivanjem balasta ekstremizma oživotvorenog u liku i djelu bivšeg glasnogovornika, balasta koji je do sada sprečavao priličan broj pripadnika zajednice da se aktivnije uključe u rad Iskoraka, kao i decidirano ograđivanje vodstva Iskoraka od ekstremne politike potpisnika priopćenja, mogu samo otvoriti prostor za nove ljude, nove ideje i novi koncept borbe za gay prava koji će svoje djelovanje, umjesto forsiranja sukoba PROTIV hetero većine, usmjeriti ka ostvarivanju čvršće suradnje sa tolerantnim dijelom hetero društva, čiji se utjecaj za ove 4 godine aktivizma, znatno povećao.