Umjesto štrikanja

"B.a.b.e misle da je pravo vrijeme da sa Seve nazionale popriča jedna feministička organizacija. Snimila je, naime, duboko osviješteni spot. U kojem pada, ali je nitko ne pridržava." - rekla je Sanja Sarnavka u izjavi za Večernji list obrazlažući najnoviji pokušaj B.a.b.a.  da se domognu medijskog prostora po bilo koju cijenu.

No Sanja Sarnavka je, da li namjerno ili slučajno, zaboravila napomenuti da su B.a.b.e. i same bile u skupini "nitko je ne pridržava" kada je prije godinu i pol Seve doista "padala".
Sjetimo se početka lipnja 2004.-te i bjesomučne pomame za "famoznim" video uratkom, kojom se cijela hrvatska javnost pretvorila u milijune licemjernih voajera, koji su nakon gledanja filma još mjesecima koristili svaki mogući oblik komunikacije da pljunu na Seve.
Iako je razlog svehrvatskog napada na Severinu bio seks (na koji ona kao žena valjda nema pravo zbog čega se mora stidjeti, dok je to isto kada su protagonisti aktivnosti muškarci dopušteno, prihvatljivo i nadasve poželjno), B.a.b.e. se u svemu tome nisu našle pozvane ukazati na očitu neravnopravnost, seksizam i diskriminaciju.

Slijedeće rečenice u najnovijoj izjavi Sanje Sarnavke u Večernjem listu decidirano objašnjavaju stavove B.a.b.a., kako one prije 18 mjeseci, tako i ove najnovije:
"Severina je prošla kalvariju. Ona danas nije više ona 'djevojka sa sela' koja s križem oko vrata pjeva 'I kad me varaš s tobom lipo mi je'. Spot za njezinu turneju s Crvenom jabukom duboko je osviješten jer doslovce pokazuje kako ju je društvo prihvatilo kada joj je bilo najteže".
Dakle prije 18 mjeseci je Seve bila "djevojka sa sela" koja s križem oko vrata pjeva "i kad me varaš s tobom lipo mi je",  pa samim tim nije niti zaslužila da se B.a.b.e. na bilo koji način angažiraju u zaštiti njenih ženskih prava. Stoga su se i one, poput cijelog drustva nezainteresirano izmaknule, gledajuci kako Seve uranja licem u zemlju pod težinom provale seksizma i diskriminacije.
Jer B.a.b.a.m.a. očito nije bilo dovoljno što je Seve žena i što su joj ugrožena osnovna ljudska prava. Da bi se one pokrenule u borbi za prava određene žene, potrebno je da ta žena dijeli njihov feministički svjetonazor, da se politički izjasni kao ljevičarka i naravno da pri tome mora biti ateističkih shvaćanja.
No sada, kada je Severina popit feniksa, sopstvenim trudom i talentima ponovo počela osvajati mjesto u hrvatskom javnom prostoru, snimajući između ostalog i navedeni spot, B.a.b.e. su odlučile oprostiti joj i selo i križ i to što joj je lipo unatoč varanju, ne bi li se na taj način ogrebale za komadić Severininog come back-a.
I stoga će se udostojiti spustiti sa svojih visina jer je, kako tvrde, vrijeme da sa Severinom "počne razgovarati i jedna feministička organizacija".
Meni se osobno čini da je to vrijeme prošlo prije godinu i pol, a da su B.a.b.e. ovom izjavom samo dokazale koliko se licemjerja i beskrupuloznosti nakupilo u feminističkoj NVO sceni.