Zmajkini monolozi

- Jučer smo bili kod Markovih starih. Ni'ko na svetu me nemre tak' nasekirat' k'o njegova stara. Nisam dovoljno dobra za njenog sina i šlus. On mi lepo veli, naj se sekirat. Al'  kak' ne? Kak' da se ne sekiram? Onda smo išli u nabavku. Frižider mi prazan, skroz. Kupili smo na Dolcu jeftinog mljevenog mesa.
U onoj mesari odmah desno. Morali smo malom kupit' nove tenisice. K'o da ih jede. Svaka dva meseca 'oće nove. A, je. Raspadnu mu se. Jebal' ga njegov nogomet i lopta. – Pričala je Vera već na ulasku u kantinu. Na pauzu su uvijek slali nju, Ivonu, Doroteju i mene. Kantina u firmi odavno ne radi ali su nam zato kupili rešo pa si skuhamo kavu. Tek tu i tamo padne kakav sendvič. Uglavnom su samo kave i sokovi u igri. Tu i tamo čaj.

- A mi smo opet jučer išli u kazalište. U Vidru. Zoran je lud za kazalištem a meni je drago kamo god da izađemo. – Ivona zapali cigaretu, povuče dim, pa ga sekundu, dvije zadrži u plućima – Prošli smo tjedan bili u Kineskom restoranu, jeste vi već bile? Meni je prvi put. Jela sam juhu sa staklenim rezancima, ili se tako nekako zovu.
- Kakvi rezanci? Od stakla? Glupost! Daj ti meni ćevapa i luka i da vidiš! – pridruži se Doroteja razgovoru – Tak ti i moj Krešo ide po tim nekim stranjskim restoranima. Vodio je curu neki dan u Meksički. Skupo je to! Ali neka. Jednom su mladi. Nek' si izađe, nek' počasti curu, bar nije na cesti.
- Je. Na Krešu si dobro pazi. Danas ti je sve puno droge i alkohola. Ja se bojim kak' da svoju Maju, kad malo odraste pustim 'opće van. Dobro, ona je još mala, al' sve bu gore bilo. Ne nadam se da bu ikad bilo sigurno za njih. Pričala nam rezrednica kak' moramo decu dobro upozorit na one dilere ispred škole.
- Pa koliko Maja ima godina? – uključila sam se u razgovor.
- Ima osam. Al' nikad je nije rano upozoravat'. Da imaš decu znala bi. I kaj ti 'opće čekaš, Kristina? Princa na belom konju? Kol'ko ti je? Četrdeset?
- Trideset osam.- odgovorim
- Trideset osam. Već ti je možda i kasno za decu, al' bi se bar trebala udat. Kaj si ti zamišljaš, da je život samo uživanje? Samo provodi? Meni se sve vidi da se tebi ne da radit' po doma.
- Daj ju pusti, Vera. Šta ti misliš da Kristina samo izlazi i ništa ne radi? Bila sam kod nje doma i da znaš cijeli stan joj je cakum-pakum. Ni zrnca prašine, ni neopeglanog veša. Vrijedna je ona. Doma kao i tu. – odgovori joj Ivona a onda se okrene prema meni – A, u neku ruku je Vera u pravu. Trebala bi si naći nekoga. Šta ćeš sama? Mladost prolazi, a ti nemaš ni s kim sjesti kavu popiti ni posvađati se. Trebala bi se i ti skrasiti. Šta ne, Doroteja, reci joj i ti.
- Trebala bi. Već sam ja vidjela kako ju Nikola iz računovodstva gleda. A šta mu fali? Stari je dečko, ima dobru plaću, veliki stan u Novom Zagrebu, novi auto. Je da je malo proćelav al' kaj? Navodno su ti proćelavi dobri jebači. – nadoveže se Dora pa prasne u smijeh. Prasnem i ja. Lakše se smijati nego odbijati njihove planove da me udaju.
- Ništa. Idem odmah do Nikole da ga isprobam. – odgovorim joj pa se uputim prema garederobi. Iza sebe čujem prigušeniji Ivonin glas.
- Možda ne bi trebale baš na takav način sa njom pričati. Možda si ne može naći nikoga. U njenim godinama to više nije lako. Jadna Kristina. Uvijek sama.
Duboko udahnem. Ne znam da li mi je gore kada me poučavaju kako trebam živjeti ili kada me žale. Možda jednom skupim hrabrosti i kažem im da već osam godina živim sa Vesnom, da sam lezbijka i da sam, sudeći po njihovim pričama, sretnija nego sve one zajedno. Možda ću idući puta kada budu pričale o „pederima i lezbačama“ kao otrovu društva reći da sam i ja kapljica otrova. Možda ću jednom biti spremna riskirati otkaz i ustati za svoja prava.
Znam da neću. Ali, voljela bih, kada bih mogla.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 2013
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1573
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1989
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6320
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4232
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4264
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1246
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1768
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1832
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5652
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2812
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3666
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a