Zmajkini monolozi

Amra je polako koračala po prezagrijanom asfaltu vukući ogromnu sportsku torbu. Vani je bilo tako vruće da joj je dvorana titrala pred očima. A još nije ljeto stiglo. Prigodno se zgrozila pri pomisli kako bi ljeto moglo biti vruće a onda je isključila te misli i uključila one koje joj zauzimaju prvo mjesto u mislima već mjesecima. Godinama. Košarka. Taktički  trening. Drugi tog dana. Već treći dan za redom ista stvar – uvježbavaju četri vrste napada i tri vrste obrane.

A ipak, nekako joj izgleda kao da još nije dovoljno. Sutra je vrlo važna utakmica nakon koje će konačno znati da li idu dalje, na kvalifikacije za europsko prvenstvo. Ona je spremna, bar tako misli. Kondicijske pripreme, prije šest mjeseci nisu bile uzaludne. Sati provedeni u teretanama, pretrčani kilometri u pancericama i preskakanje užeta na uzbrdici učinile su njeno tijelo spremnim za sve. Njen je um izdrilan u zadnjih šest mjeseci svakodnevnim radom na taktici. Ima osjećaj da ju ništa ne može iznenaditi.

Zadnji trening prije utakmice je upravo završio. U svlačioni lebdi kolektivno dobro raspoloženje uz dozu nabrijanosti. Poruka na mobitelu  zove na tulum, večeras. Kaže, samo na kratko, da sutra bude odmorna. Amra se nasmije mobitelu, dok odgovorom prihvaća, nikada još nije bilo kratko.
Već istuširana sjedila je na klupici i zavezivala tenisice kada podigne pogled i tupo se zagleda ispred sebe. Ispred nje njene suigračice, gole, nanose losione, kreme, mlijeka za tijelo na kožu isušenu kloriranom vodom tuševa. U glavi joj se vrti optužujuća misao. Sve one idu u krevet, spavati, odmarati se za sutra, samo ja idem van – a ja sam u prvih pet. I tko zna kako će biti sutra. A onda se utješi činjenicom da je njeno tijelo spremno i da je uigranost tima sasvim solidna i da ništa ne može poći po zlu...
...i već je u svojoj sobi i preko glave navlači usku majicu i one stare traperice koje joj stoje kao salivene i nove Najkice i samo malo maskare na trepavice i već je spremna.
Tulum je već odavno započeo kada je Amra stigla. Muvala se po stanu tražeći nekoga poznatog kada se Nina pojavila pred njom. Pozdravljaju se uz smijeh, sutra igraju jedna protiv druge.
„ E, sutra ćemo vas razbiti kao beba zvečku.“ – tobože preseratorski objasni Amra Nini situaciju.
„ Draga moja, jedino što ćeš sutra vidjeti je moja lijepa pozadina jer nema šanse da me stigneš.“ – jednakim tonom odgovori joj Nina.
„ Daj se okreni da vidim da li mi se uopće isplati trčati za tobom“ – uz podignutu obrvu replicira joj Amra.
Nina se okrene i paradno joj pokazuje stražnjicu. Malo zamaše sa njom pa se ponovo okrene licem prema Amri.
„Ajmo popit' nešto“ kaže Amra sa odobravanjem u glasu.
Odlaze do stola sa cugom. Prevelik izbor. Konzultiraju se trenutak, dva pa se odluče za Pelin. Kratko, ako već ne slatko. Prvo trgnu nekoliko za redom a onda se opuste i desetak se pelina slije niz njihovo grlo a da nisu ni primjetile, zabavljene razgovorom. Sa zajebancije priča prelazi u neke ozbiljnije, osobnije sfere. Vrijeme koje prolazi, potpomognuto alkoholom, otapa njihov intimni prostor i one su sve bliže jedna drugoj. Još trenutak i njihova će se tijela dodirivati, osloniti će se jedna na drugu, približiti se zagrljaju koliko to mogu a da društvo ne vidi što se događa. I jedna i druga su još tako duboko u ormaru da ih se ne vidi od sve one odjeće nabacane preko njih.
„ Idemo“ kaže Nina.
„ Idemo“ složi se Amra.
Svježi noćni zrak djeluje na njih i javlja se blaga nelagoda koja ih natjera da se vrate par koraka unazad u razgovoru i one krenu sa small talk spikom tipa „gdje stanuješ“. No odgovor koji im daje svega petstotinjak metara razdaljine od stana do stana ih dovoljno razveseli da se sve vrati na staro. I opet su bliske i opet žele još bliže.
Dovoljno daleko od prozora Nininog stana nalazi se parkić a u parkiću se nalazi klupa. Razgovor je postao intenzivan i nemoguć za prekinuti u ovom trenutku pa se sjednu na trenutak da završe razgovor. Ali, kada se ta tema iscrpila već je došla druga i treća i obje su osjećale žestoku potrebu za tjelesnim kontaktom ...
Nina je pričala kada je Amra stavila ruku na stražnji dio njenog vrata i privukla je k sebi. Zašutila je i poljubac je bio onako dobar kako se nadala da će biti. Poljubile su se još par puta. Jutro ih je potjeralo kućama. Ponekad žena jednostavno mora mrziti sunce.
Pored kreveta ogulila je odjeću sa sebe i legla. A onda zagunđala i ponovo ustala da namjesti sat za buđenje. Sedam je. Tekma je u pola jedanaest.
Sat je okrutno ispali iz kreveta u pola devet. Pola sata tuširanja, da si dodje. Da li si je nakon njega došla. I nije baš...ali je bolje nego prije pola sata.
Pola je deset i u predvorju dvorane su obje ekipe. Čeka se da se krene u garderobe. Svaka je u svojoj ekipi. Petnaestak metara koje ih dijeli nisu dovoljni da se prisile da se ne gledaju. Trebalo bi petnaestak kilometara. A i onda bi, vjerojatno, gledale u smijeru one druge.
Obje vrlo svjesne onoga što se odigralo prije par sati pokušavaju se koncentrirati na razgovore u svom timu. Priča se o drugoj ekipi. Što im ne pomaže.
U garderobi su prekratko da bi povratile svoj mir. Zagrijavanje već počinje.
Nakon prva tri koraka zagrijavanja Amra shvati da će ovo biti teže nego što je zamišljala. Još polupripita a već polumamurna. Iz nje izbija onaj prvi smrdljivi znoj, alkohol se isparava iz nje a onda pokušava ne čuti nabijanje lopte, preglasnu zviždaljku, pokušava nagovoriti želudac da se ne diže dok trči. Zagrijavanje završava i Amra shvati, tek sada će se zagrijati – uz pozdrav. Obrazi gore jer – po Murphiju baš Nini ona pruža ruku.
Pogledi su im se stopili, zamrsili, pomješali pa rastali, jer vrijeme je da se krene.
Počinje tekma. Obje su u prvih pet, obje igraju playa. Amrina ekipa kreće u napad, Ninina igra obranu. Nina je u obrambenom stavu i njezina je ruka na Amrinom trbuhu, na ledjima. Kao da su stalno jedna po drugoj, kao da im se tijela ne rastavljaju ni na trenutak.
Mučnina je potisnuta, jer igra je važnija ali kako odredii da li je važnija igra ili dodir one koja te toliko pali. Želja je velika, i za njom i za pobjedom. Teško je. Šta je ovo? Utakmica? Predigra?
....
Amrin tim je u garderobi, slavi se pobjeda. Euforija. Ide se! Ide se dalje. No prije ikakvog kretanja dalje treba pod tuš. Ovo je još samo jedna mala dvorana gdje su svlačione spojene tuševima, shvaća Amra kada pod tuševima ugleda protivničku ekipu. I Nina je ispod tuša.
Amra više ništa ne vidi, nema mokrih pločica, nema drugih žena, nema njenih suigračica. Jedino što vidi je jedno lijepo golo tijelo i kapljice koje se spuštaju po njemu. Ninina zabačena glava i sklopljene oči...mirovanje...
Hladan tuš, eto što joj sada treba. Hladan tuš.
Oblačila se kada je shvatila da nema Ninin broj telefona, a ni dovoljno hrabrosti da joj dođe na kućna vrata. Sranje. Definitno ne želi da na ovome sve završi.
Ekipa se sprema za odlazak. U predvorju još uvijek nekoliko Onih Drugih, među njima i Nina. Čestitke još jednom.
Nina se redom rukuje sa svima. Dolazi do Amre i pruža joj ruku.
„Čestitam“
„ Hvala. Bile ste dobri ...“ ušuti kada je shvatila da joj se nešto nalazi na dlanu. Ruka klizne u džep.
Dok se oprašta od svoje ekipe u mislima nagovara papirić da bude ono što priželjkuje da bude.
Čim ostaje sama, spušta torbu na pod i odmata papirić.
Ninin broj.
Vadi mobitel, nazvat će je odmah.
Sprema mobitel.
Preumorna je.
Sutra.

Film

Projekcija filma "Fine mrtve djevojke"
fine mrtve djevojke
05 Lipanj 2014 1924
Povodom pride tjedna, sljedeći utorak (10.06.) u LGBT Centru Zagreb prikazat će se film Fine mrtve djevojke, a u četvrtak (12.06.) LGBT centar ugostiti će glumice iz istoimene predstave dramskog k...
Robert de Niro: Moj život sa gej ocem
Robert de Niro
29 Svibanj 2014 1513
Čuveni holivudski glumac Robert de Niro otvorio je dušu i za magazin “Aut” govorio o svom pokojnom ocu o kome je snimio i dokumentarni film.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
Prikazivanje dokumentarnog filma o LGBT obiteljima u klubu MaMa - nedjelja 22.12.
19 Prosinac 2013 1895
U nedjelju 22.12.2013. u 18h će se u klubu MaMa (Preradovićeva 18) prikazivati dokumentarni film Right2Love koji prikazuje život LGBT obitelji u šest država Europske unije. U filmu LGBT roditelji...

LEZdarije

10 stvari koje nikada ne biste trebali reći lezbijki
Vrišt
19 Svibanj 2010 6227
10. Sve lezbijke samo žele biti muškarci Ne žele! Mi smo žene koje žele biti sa ženama. Ko je rekao išta o muškarcima? Muškarci imaju penis, pa što? Nije da se ne mogu prošetati par stanica...
45 načina da se rešite sastanka na slepo.
maca
05 Kolovoz 2009 4130
1. Tokom večere, štitite svoj tanjir nožem i viljuškom tako da odajete utisak da ćete ubosti svakog ko posegne za vašim tanjirom, pa makar to bio i konobar.2. Pokupite sve slanike sa okolnih sto...
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
Ako ste buč, u vezi sa famicom i želite da potraje:
15 Srpanj 2009 4193
1. Nazivajte je.2. Ne lažite.3. Ako će vam izlazak biti zabavan, pozovite i nju.4. Ukoliko će vaš izlazak uključiti i striptizete, ne zaboravite pravilo sa bazena "Bez dodirivanja".5. Tačan odgo...

Oni o nama

Budući politolozi/ginje su nedovoljno upućeni
politolozi
07 Svibanj 2015 1181
u problematiku ljudskih prava Tražeći informaciju više, kao budući saradnik portala Lgbt.ba, o položaju LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, najčešći termini koji se pojavljuju u izvještajima, m...
Željka Markić nakon dobivene bitke izgubila rat
Markić
06 Kolovoz 2014 1696
Ni danas nije potpuno jasno zašto je Željka Markić odlučila postati dio javnoga života u Hrvatskoj te najznačajnija vjernica za Katoličku crkvu od devedesetih godina naovamo upravo zahvaljujuć...
Tolerancijom prema gay pravima odlikuju se razvijene sredine
Petrić
23 Siječanj 2014 1763
One sredine koje su na nedavnom referendumu o braku glasale "protiv" (Istra, Rijeka,Varaždin...) su razvijenije, naspram sredina koje su glasale "za". Sve to ide u prilog teoriji poveznice društveno...

Za žene 50+

Nekad i sad
lesbian party
04 Lipanj 2010 5570
Sad: U noćnom klubu gužva. U obilju žena raznih dobnih skupina muškarci se mjere promilima, a prisutni su isključivo u svojstvu osoblja. Na ulazu plakat s naznakom Ladies Only. A ženeeeeee. Ima...
Generacija u procjepu
Starije lezbijke
20 Svibanj 2010 2733
Zašto baš 50+?Površno gledano moguće zato jer jedna 50+ lezba ima veliki utjecaj na ovoj stranici pa joj se eto prohtjelo pisati i objavljivati tekstove o svojoj generaciji.
Možete li izbeći upadanje u "anti-aging" zamku?
aging
13 Srpanj 2009 3590
Nemam nameru pokušavati da se 65 izgledam kao da mi je 25.
FacebookTwitterDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksLinkedin

Pogled s BaLConn-a